Kuntainfo

Alajärven kaupunki sijaitsee Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla Kantatie Virrat–Pietarsaari ja Norjan, Ruotsin ja Suomen poikki Venäjälle Karjalan tasavaltaan kulkevan kansainvälisen Sinisen Tien risteyskohdassa. Alajärven naapurikunnat ovat pohjoisessa Lappajärven, Vimpelin ja Perhon kunnat, idässä Kyyjärven ja Soinin kunnat, etelässä Alavuden ja Ähtärin kaupunki sekä Kuortaneen kunta ja lännessä Lapuan kaupunki.

  • Alajärven kunta perustettiin vuonna 1868 ja sai kaupunkioikeudet 1986. Alajärven kaupunki ja Lehtimäen kunta yhdistyivät 1.1.2009 uudeksi Alajärven kaupungiksi.
  • Kokonaispinta-ala 1060 km2, josta vesipinta-ala n. 49 km2 ja maapinta-ala 1011 km2
  • Asukasluku 31.12.2019 9562.
  • Alajärven tuloveroprosentti vuonna 2021 on 21,75.

Alajärvi tunnetaan kolmesta asiasta: yrittäjyydestä, pesäpallosta ja kulttuuriperinteistään. Jälkimmäiseen kuuluvat sellaiset kulttuuripersoonat kuin akateemikko Alvar Aalto ja taiteilija, professori Eero Nelimarkka. Alvar Aalto vietti osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan Alajärvellä ja kaupungissa on monia Aallon suunnittelemia rakennuksia. Nuorena arkki-tehtiylioppilaana vuonna 1919 Aalto piirsi Alajärven Nuorisoseurantalon, ensimmäisen julkisen rakennuksensa ja maailmankuuluna arkkitehtina 1960-luvulla hän suunnitteli Alajärven hallinnollisen keskuksen. Näiden töiden väliin mahtuu lähes koko hänen tuotantonsa, myös Villa Väinölä vuodelta 1924 ja sairaala vuodelta 1926. Myös Eero Nelimarkan juuret ovat Alajärvellä, hänen vanhempansa olivat kotoisin Pekkolanniemeltä, sinne Nelimarkka rakennutti nimeään kantavan museon, joka toimii tänä päivänä Etelä-Pohjanmaan taidemuseona.

Alajärven kaupungin nimikkolajeina ovat  sinitiainen, metsäjänis, särki ja kanerva.

Alajärvi-esite (pdf)