Kirjaston palvelut

Eepos-kirjastojen maksut voi hoitaa verkossa

Eepos-kirjastot eli Etelä-Pohjanmaan kaikki yleiset kirjastot sekä Laihia, Isokyrö, Kaskinen, Perho ja Veteli ovat ottaneet verkkomaksamisen käyttöön Eepos-verkkokirjastossa. Jatkossa asiakas voi verkkopankkitunnuksiaan käyttämällä maksaa velkasaldoltaan kirjaston myöhästymismaksut, kuljetusmaksut ja noutamattomat varaukset. Sen sijaan arvonlisäveroa sisältäviä maksuja (esim. kassit, kopiot) ei verkossa voi teknisistä syistä maksaa. Myöskään tuhoutunutta aineistoa ei voi korvata verkkomaksulla. Verkkomaksamisen alaraja on 0,65 euroa. Ylärajaa ei ole.

Celian äänikirjoja
Celia-kirjaston tuottamia äänikirjoja on lainattavissa Alajärven pääkirjaston aikuistenosastolta. Kokoelmaa täydennetään koko ajan. Äänikirjoja voi kuunnella mp3-ominaisuudella varustetuilla cd-soittimilla tai tietokoneilla.

Langaton verkko
Alajärvellä ja Lehtimäellä kirjaston tiloissa toimii langaton verkko.

Virikevarasto
Lehtimäen kirjastossa vanhustyön virikevarasto. Virikevarasto on tarkoitettu virkistys- ja virikekäyttöön lähinnä vanhustyöhön.
Virikevaraston ovat koonneet Lehtimäen alueella vanhusten parissa toimivat vapaaehtoisjärjestöt: SPR, Eläkeliitto, Kappeliseurakunta, Silmu, sekä Lions club.
Hanketta ovat olleet taloudellisesti mahdollistamassa: Kuortaneen Säästöpankki, Alajärven kaupunki, Lehtimäen Osuuspankki sekä Alajärven Seurakunta.
Virikevatastosta voi lainata välineitä, pelejä sekä pyörätuolin lyhytaikaiseen käyttöön omalla kirjastokortilla.
Laina-aika on yksi viikko. Pyörätuolin laina-aika on kaksi päivää.
Lainatessa tavaroita tulee huomioida, että ne tulee puhdistaa käytön jälkeen  varaston ohessa olevalla puhdistusaineella.

Lautapelejä
Alajärven pääkirjastossa ja Lehtimäen lähikirjastossa lainattavissa lautapelejä. Lautapelit löytyvät lastenosastolta.

Liikuntavälineet
Erilaisia liikuntavälineitä on lainattavissa Alajärven pääkirjaston aikuisten osastolta.
 

Asiakastietokoneet
Alajärven ja Lehtimäen kirjastoissa on asiakastietokoneita, joissa on internetyhteys ja mahdollisuus tulostaa.
 

Päiväkodista kirjastoon
Maistuisiko satutunti? Onko kirjaston käytön opetteleminen ajankohtaista eskareillesi? Lainausreissulle päiväkotiryhmät ovat aina tervetulleita. Kirjastokäynti kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Soita kirjastoon puh. (06) 2412 2410 lasten ja nuorten kirjastonhoitajalle Tiina Hautamäelle tai sähköpostilla tiina.hautamaki@alajarvi.fi.  Nähdään kirjastossa!

Koulu kirjastossa
Tarvitseeko luokkasi vinkkejä jännittävästä luettavasta, hyviä polkuja tiedon äärelle, tiedon keräämisen ja arvioinnin taitoja tai jotain ihan muuta? Kirjastovierailuun on hyvä varata aikaa ainakin yhden oppitunnin verran. Kaikkea ei kannata yrittää sovittaa yhteen tuntiin, vaan vinkkaukselle, tiedonhaulle ynnä muulle varataan kullekin oma aikansa. Halutessanne kirjastonhoitajamme Tiina Hautamäki tulee tekemään kirjavinkkausta myös koululle. Otathan yhteyttä hyvissä ajoin ennen toivottua ajankohtaa. Soita kirjastoon (06) 2412 2410 lasten ja nuorten kirjastonhoitaja Tiina Hautamäki tai sähköpostilla tiina.hautamaki@alajarvi.fi.

Tilat
Lukusali
Alajärven kirjaston lukusalia voi varata esim. kokouksiin tai luentoihin. Tilassa on videotykki. Tilojen käyttö on maksutonta.  Varauksen voit tehdä kirjastosta tai puh. numerosta (06) 2412 2410.

ATK -luokka
Alajärven kirjaston ATK -luokassa on 18 tietokonetta, videotykki ja pieni keittiö. Tilat sopivat koulutukseen, luentoihin ja kokouksiin. Tilaan mahtuu noin 20 henkeä. Tilan vuokra on 50 euroa/käyttökerta ja lisäksi laitevuokra, joka on 12,02 euroa/tunti/tila. Hintoihin lisätään voimassa oleva arvonlisävero, joka on tällä hetkellä 24%. Varauksen voi tehdä kirjastosta tai puh. numerosta  (06) 2412 2410.

Digitointitila
Digitointitilat on tarkoitettu asiakkaiden omatoimiseen VHS-kasettien, LP-levyjen ja C-kasettien digitointiin sekä valokuvien, diakuvien ja negatiivien skannaamiseen digitaaliseen muotoon. Digitointitilassa asiakkaan käytettävissä ovat ohjelmistot kuvan- ja äänenkäsittelyyn sekä liikkuvan kuvan editointiin.

Digitointitila on käytettävissä Alajärven pääkirjaston aukioloaikoina. Käyttö on maksutonta. Aika on varattava etukäteen. Varauksen voi tehdä puhelimitse numeroista (06) 2412 2410. Digitointitilan varaaminen edellyttää voimassaolevaa kirjastokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää.

Digilehdet

ePress - kirjaston koneilla
ePress  – Helppokäyttöinen palvelu, jossa voi lukea yli 200 kotimaista sanomalehteä digitaalisina näköislehtinä heti niiden ilmestyttyä.  Lehdet ilmestyvät palveluun heti tuoreeltaan ja säilyvät vuoden. Lehtilista. Palvelu on käytössä kirjaston tietokoneilla.

eMagz - kirjaston koneilla
Palvelu on käytettävissä kirjaston asiakaskoneilla. Palveluun pääsette kirjoittamalla selaimeen www.emagz.fi (toimii myös ilman www-etuliitettä). Kuvakkeen palveluun löydät myös koneen työpöydältä.

Kotimaisia aikakaus - ja ammattilehtiä verkossa.

Yhtä lehteä voi samaan aikaan lukea rajoitettu määrä käyttäjiä. Mikäli haluamasi lehden lukuoikeus on käytössä, yritä hetken kuluttua uudelleen.

Naxos -palvelut - kotona ja kirjastossa
Musiikkitietokannat Naxos Music Library ja Naxos Music Library Jazz käytössä suoratoistona Internet selaimella tai Naxoksen omalla ilmaiseksi ladattavalla mobiiliohjelmalla. Naxos sisältää 1 500 000 klassista kappaletta ja Jazz versiosta löytyy 130 000 kappaleen Jazz kokoelma. Molempiin palveluihin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla (tunnuslukua ei tarvita). Palvelut löytyvät osoitteista: http://eepos.naxosmusiclibrary.com ja http://eepos.naxosmusiclibrary.com/jazz .

Musiikin saa soimaan, kun ensin valitsee mitä kappaleita haluaa omalle soittolistalle ja sen jälkeen painaa vasemman laidan valikosta Play selections.Yhtäaikaisen kirjautumisen lisenssejä on rajallinen määrä, joten muistakaa kirjautua palvelusta ulos käytön jälkeen!

Lisää Naxoksesta löytyy mm. täältä https://kirjasto.seinajoki.fi/asiointi/musiikkipalvelut/nml/

Rockwayn musiikkikurssit  -  opettele laulua ja soittoa verkkokurssilla. Kursseja pääsee käyttämään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

E-kirjapalvelut - kotona ja kirjastossa
Eepoksen e-kirjapalvelu on käytettävissä osoitteessa  http://www.ellibslibrary.com/eepos

E-kirjoja ja e-äänikirjoja voivat lainata ja varata kaikki, joilla on kirjastokortti johonkin Eepos-kirjastoon. E-kirjat palautuvat automaattisesti, joten niistä ei voi kertyä sakkoa. Halutessaan lainan voi kuitenkin palauttaa jo ennen eräpäivää. E-kirjoja ei voi uusia, mutta jos varauksia ei ole, e-kirjan voi lainata uudestaan. E-kirja muistaa kohdan mihin olet viimeksi jäänyt, vaikka sen välissä palauttaisikin. E-kirjojen tekstin kokoa voi muuttaa. Niihin voi tehdä omia kirjanmerkkejä ja kirjan sisällä voi tehdä hakuja haluamillaan sanoilla.

Kirjoja pääsee selaamaan e-kirjapalvelussa.  Voit lukea e-kirjoja suoraan selaimessa, käyttää mobiililaitteille suunniteltua sovellusta tai erillistä lukuohjelmaa. Lukutapaa voi vaihtaa kesken laina-ajan. Yhdellä käyttäjällä voi olla kerrallaan korkeintaan 10 varausta ja 10 lainaa. 

Lisätietoa löydät osoitteesta: https://kirjasto.seinajoki.fi/kokoelmat/e-aineistot/e-kirjojen-lainaaminen/ .

Naxos Spoken Word – yli 6 000 äänikirjaa eri aiheista neljällä kielellä (englanti, saksa, ranska, portugali). Palveluun voi kirjautua Eepos-kirjastojen korteilla ja siellä voi olla yhtä aikaa kirjautuneena kaksi käyttäjää.

YLEn Elävä arkisto – Elävän arkiston tarjonta koostuu pääosin Yleisradion radio- ja tv-arkistojen tallenteista sekä vanhoilta filmiyhtiöiltä ostetusta filmiaineistosta. Hakuja voi tehdä vuosikymmenten mukaan tai hakusanoilla.

Kirjastokaista – Kirjastokaistalla on videoita ja radio-ohjelmia kirjoista ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista.